6 найяскравіших тенденцій ERP на 2023 рік

дослідження від Self-ERP
31 січня, 2023

Короткий зміст статті:

  • Збільшення уваги до мобільних і хмарних рішень 
  • Покращена інтеграція з соціальними мережами та іншими онлайн-платформами 
  • Більш персоналізований і зручний дизайн інтерфейсу
  • Більший акцент на аналітиці та бізнес-аналітиці
  • Постійне розширення в нові галузі та ринки 
  • Гнучкість та адаптованість

ERP-системи - безперечний тренд останніх років, незважаючи на “чорних лебедів” по типу пандемії та навіть війни. Кожен рік цей тип програмного забезпечення демонструє неухильний ріст - щорічне зростання дохідності компаній, які займаються розробкою та впровадженням ERP-систем складає 5,24% та має тенденцію зберігатись. 

Ми зібрали для вас найяскравіші тренди розвитку ринку ERP-систем. Запрошуємо разом спостерігати за цім динамічним ринком та його тенденціями.

Збільшення уваги до мобільних і хмарних рішень

Сьогодні навіть великі компанії пропонують своїм працівникам гібридний або повністю онлайн-формат роботи - після глобальної пандемії останніх років робота з дому або з будь якої точки світу стала повсякденною нормою. В Україні вплив пандемії в 2022 році був підсилений також війною - вимушена міграція всередині країни та ззовні стала впливовим чинником для закріплення віддаленого формату роботи

Деякі великі компанії, особливо ті, які не мають фізичного виробничого циклу, можуть взагалі не мати єдиного офісу або навіть коворкінгу, тож вся співпраця відбувається онлайн. Це також слід брати до уваги при побудові бізнес-процесів. Саме тому хмарні рішення - умовний “мастхев” для більшості компаній вже зараз. 

Окрім вже майже традиційних хмарних рішень набирають оберти також їх мобільні версії - у сучасному швидкому світі все більше людей виконують свою роботу на ходу або одразу з кількох девайсів. Також ми бачимо, що тренд на “супердодатки”, які мають поєднати в собі одразу кілька важливих напрямків і роботи, і життя, є одним з головних на ринку розробки програмного забезпечення. Цьому тренду також сприяє розвиток оупен-банкінгу та зміни в фінансовій системі. 

Ось чому не дивно, що однією з найбільших тенденцій у ERP 2023 року є збільшення уваги до мобільних і хмарних рішень. Зробивши вашу ERP-систему доступною з будь-якого місця, ви можете надати своїм працівникам гнучкість для того, щоб вони могли працювати коли і де хочуть. Не кажучи вже про те, що хмарні рішення зазвичай доступніші за локальні системи. 

В Україна актуальність таких рішень збільшилась наприкінці 2022 року та продовжує зростати, адже певний дефіцит в енергосистемі та не завжди стабільна ситуація з енергопостачанням - це великий ризик для роботи з локальними системами, які потребують стабільного забезпечення. Онлайн-сервіси дозволяють зберігати дані у будь-якій ситуації.

Покращена інтеграція з соціальними мережами та іншими онлайн-платформами


Соціальні медіа-платформи, такі як Facebook, Twitter і LinkedIn, стали основними інструментами для компаній будь-якого розміру. Комунікації через соцмережі показали свою ефективність у часи пандемії, коли проводити офлайн-заходи стало фактично неможливим у всьому світі. Компанії оперативно зреагували і відвели велику частину комунікацій в онлайн-простір. 

Соціальні мережі стали як інструментом доставки новин, так і повноцінним джерелом зворотної комунікації, що так важлива для компаній. Деякі розробники додають у свої продукти можливість комунікувати з клієнтом прямо через популярні месенджери, надсилати йому повідомлення через смартфон та соцмережі, нагадувати про себе через інші соціальні канали. 

У 2023 році ринок очікує покращення інтеграції між системами ERP і платформами соціальних медіа, оскільки компанії шукатимуть нові шляхи для встановлення сталого зв’язку зі своїми клієнтами.

Більш персоналізований і зручний дизайн інтерфейсу (кастомізація)


Раніше доволі часто розробники чули від користувачів, що ERP-системою складно користуватися. Це пов’язано також з тим, що раніше таке програмне забезпечення використовувало здебільшого вузьке коло фахівців (зазвичай, на виробництві). 

Часи змінюються, як і фокус застосування ERP-систем, - тепер вони є невід’ємною частиною майже всіх процесів у компаніях. Тож у відповідь на запит ринку багато постачальників починають створювати більш зручні інтерфейси, які персоналізують для кожного окремого користувача. Мало того, розробники докладають чимало зусиль для створення інтуїтивно-зрозумілого інтерфейсу, на вивчання якого не треба витрачати багато часу. Це є значною конкурентною перевагою. Також багато постачальників додають у свої системи зручну та зрозумілу візуалізацію даних, що покращує сприйняття інформації користувачем. 

Очікується, що ця тенденція збережеться у 2023 році, оскільки постачальники прагнуть зробити свої продукти зручнішими для користувачів.

Більший акцент на аналітиці та бізнес-аналітиці


Нещодавно ERP-системи були частиною насамперед виробничого процесу, але ситуація змінюється з кожним роком. У минулому багатьом підприємствам було важко використовувати величезні обсяги даних, які генерує їхня система ERP. Однак із появою нових потужних інструментів аналітики це починає змінюватися.

Сьогодні дані з єдиної ERP – основа для ухвалення управлінських рішень. Саме тому вимоги до їх точності та актуальності зростають з кожним днем. Багато систем вже надають своїм користувачам дані у режимі реального часу, що дозволяє оперативно реагувати на ринкову ситуацію. Крім того ми бачимо, що в процесі впровадження ERP-системи зростає роль бізнес-аналітиків. Це не дивно, тому що вдале впровадження сильно залежить від підготовчого етапу - опису бізнес-процесів в компанії, які точно відображають діючу модель та перспективи розвитку. 

У 2023 році ми очікуємо, що дані з систем ERP стануть оперативною, повноцінною та актуальною інформацією, яка допоможе компаніям ухвалювати кращі рішення.

Постійне розширення на нові галузі та ринки


Історично системи ERP використовували переважно великі підприємства у промисловості та інших традиційних галузях. Але досить швидко стало ясно, що ефективного планування потребують не тільки підприємства промислових напрямків. 

Наразі вже неможливо уявити собі сервісну компанію, яка розвивається і при цьому обходиться без ERP-системи. Системи управління розвиваються в різних напрямках, пропонують оптимальні рішення вже практично під будь-які напрямки бізнесу. Мало того, власникам компанії та користувачам не потрібно спеціально звикати або довго переучуватися для того, щоб оптимізувати систему під себе і свої усталені процеси. Адже компанії-розробники постійно вивчають потреби ринків та пропонують оптимальні рішення, які враховують як типові бізнес-процеси, так і користувацькі переваги й особливості ведення конкретних бізнесів

Останніми роками спостерігаємо постійне розширення ERP у нових галузях, таких як охорона здоров’я, роздрібна торгівля та будівництво. Очікується, що ця тенденція збережеться у 2023 році, адже дедалі більше компаній шукатимуть способи покращити свою роботу за допомогою систем ERP.

Гнучкість та адаптивність


Також помітна тенденція останніх років - зростання гнучкості ERP-систем. Що це означає? 

Наприклад, в Україні щомісяця реєструється велика кількість нових бізнесів – звісно, більшість із них належать до сегменту малого та середнього бізнесу. Але незалежно від розміру, будь-яка компанія потребує ефективного управління, яке сприятиме її подальшому розвитку. Сучасні ERP-системи відрізняються неймовірною масштабованістю та модульністю - компанія може почати з одного-двох напрямків (наприклад, CRM та облік, або CRM та маркетинг) та у міру зростання розширювати функціонал. 

Гнучкість сучасних ERP-систем також впливає на їх фактичну вартість, що часто є критичним для нових бізнесів і бізнесів, що зростають. Почавши з декількох користувачів у системі, надалі їх кількість можна збільшувати поступово, відповідно до зростання потреб бізнесу. Це дозволяє ефективно розподіляти витрати, не перевантажуючи бізнес на початкових етапах, і при цьому від початку вибудовувати ефективні бізнес-процеси.


Читайте також

Прогноз розвитку ринку ERP у 2023-2027 роках

Ринок ERP перебуває у фазі швидкого розширення. За прогнозом Statista, у 2023 році розмір ринку програмного забезпечення для планування ресурсів підприємства досягне 49,30 млрд. доларів.

Читати далі

Автоматизація процесів у сфері послуг

Вам вже траплялося чути думку, що ERP-системи – це для великого бізнесу, а малому вони не надто й потрібні? А також, що вони здебільшого дорогі й досить складні… Що ж, це справедливо щодо деяких найпоширеніших у світі ERP-систем, але накидати такий висновок на всі платформи – помилка.

Читати далі
blog.post

30 ключових дій для вдалого впровадження ERP

Чек-лист “30 ключових дій для вдалого впровадження ERP”, який буде корисний будь-якому бізнесу