Чому Odoo – найкраща ERP-система для стартапів та бізнесів на стадії розвитку

13 липня, 2023

350 тисяч чи 16 (!) доларів – яка сума для початкової інвестиції вам здається більш комфортною? У кожного підприємця на це питання буде своя відповідь. Між тим, аналіз ринку ERP-систем (Enterprise Resource Planning System) за 2022 рік показав, що, враховуючи додаткові витрати, впровадження ERP може коштувати від 150 000 – і це для “середнього” бізнесу. Для компаній відносно великого розміру (коли кількість користувачів ERP-системи становить 45+ співробітників) бюджет на одного користувача становитиме 7400 доларів США протягом п’яти років (саме такий період розглядають більшість експертів як достатній для повноцінного впровадження проекту). Будемо відверті – через об’єктивні обставини в Україні мало хто з бізнесів може дозволити собі розкіш планування витрат та внутрішніх інвестицій на п’ятирічний період.

Але якщо декомпозувати витрати на  впровадження ERP системи по періодах, все виглядає не настільки страшно – середні щомісячні витрати на одного користувача складають в середньому 123 долара. І тут постає наступне питання – чи можна взагалі гнучко планувати такий масштабний проект, як впровадження ERP?

Останні роки в Україні активно розвивається стартап-екосистема. Насьогодні діє низка програм та ініціатив, спрямованих на підтримку та розвиток молодих компаній – це різноманітні акселератори, інкубатори, конкурси та форуми, які допомагають молодим підприємцям розвивати свої ідеї та здійснювати їх на практиці. Останнім часом помітно зростає кількість молодих та інноваційних компаній, які працюють в різних сферах, таких як технології, електронна комерція, фінанси, енергетика, охорона здоров'я та інші. І всі ці напрямки потребують ефективного планування та управління з самого початку.

Зрозуміло, що можна на початку планувати проекти в умовному Trello, використовувати будь-яку безкоштовну CRM-систему, вести комунікацію в телеграм, а все інше – фінансові розрахунки, взаємодію з працівниками, бухгалтерію тощо – в Google-доках. Всі ці інструменти на початку справді ефективні та допомагають трохи приборкати поточні справи. Але всі ці дані потім потрібно якось зіставити, нічого не забути, все порахувати, а це все – час та зусилля. Також якщо ваша мета – growth, варто вже на початку замислюватись над системою, яка буде зростати разом з вами та вашим бізнесом.

Гнучкість – не лише бажаний софтскіл для ваших майбутніх колег, а також важлива перевага ERP-системи, адже зазвичай ви не можете на 100% спрогнозувати, що відбуватиметься за п’ять років (як всередині вашій компанії, так і на ринку). 

Адаптованість – не лише головна суперсила кожного українця, а також “critical success factor” в ефективності програмного забезпечення, яке ви обираєте для вашої компанії на стадії росту. Крім того, стартапам та підприємцям-початцівцям все треба швидко – немає часу та інших ресурсів на довге опанування складних систем. Треба “інтуїтивно”, “drag-n-drop”, на всіх девайсах одночасно та, звісно, лише онлайн. І не забуваємо про бюджет – навіть якщо у вас є інвестиції на розвиток, витрачати їх зважено – також важливий фактор успіху.



Odoo - хмарна система, яка оновлює дані на всіх девайсах одночасно в режимі реального часу

 

Традиційні ERP-системи (такі як SYSPRO, NetSuite, SAP тощо) можуть бути занадто складними для стартапів та невеликих компаній на початку діяльності, оскільки вони часто потребують значних інвестицій (одразу!) та часу для реалізації проекту (задовго!) Тим часом, новіші ERP-системи, такі як Odoo, незрівнянно гнучкіші та доступніші. А їхня головна перевага – зростають разом з вами.

Що саме потрібно стартапу в ERP-системі?

Звісно, від вертикалі вашого бізнесу залежать і його потреби. Але зазвичай більшість підприємців вже на початкових стадіях намагаються побудувати процеси в таких напрямках:

  • проектний менеджмент

  • CRM та інші клієнтські комунікації

  • продажі й маркетинг (зокрема, сайт,  SMM, email-marketing, чат-боти, автоматизація)

  • управління персоналом

  • виробництво / розробка / R&D

  • фінанси, облік та звітність


Усі пам’ятають інвестиційну пораду “не зберігати всі яйця у одній корзині”, але як не дивно, коли йдеться про побудову бізнесу “на перспективу”, всі ці напрямки зручніше та ефективніше об’єднати саме в єдиній системі. Коли, наприклад, дані по проектах або витратах робочого часу будут одразу потрапляти в фінансовий розрахунок, а інформація з CRM – потрапляти до автоматизированного email-маркетингу. 


Повертаючись до питань бюджетів – єдина система також вигідніша, адже за кожен напрямок, за кожен додаток від різних вендорів доведеться платити окремо (просто порахуйте скільки коштують окремо, скажімо, Bamboo та Tableau). Саме тут ми й можемо нарахувати ті самі 123 долара на користувача в місяць, про яких згадували на початку статті. Або більше.


Що може запропонувати Odoo за 16+ доларів?

Відштовхнемось від основних, базових майже для всіх вертикалей бізнес-процесів, які вже згадували. Розглянемо кожний окремо та трохи детальніше.


  • Створити бізнес з “нуля” – це багато задач і дедлайнів. Проектне управління – надважлива річ для підприємця. Потужний модуль допоможе засновнику та/або керівнику стартапу побудувати чіткий план реалізації задуманого та забезпечити контроль за роботою команди.

  • Комунікація з клієнтом! Клієнтське обслуговування та управління продажами (CRM): для більшості стартапів та молодих підприємців успішне управління продажами та клієнтським обслуговування – це стовідсотковий musthave. Використання системи CRM допомагає відстежувати клієнтську базу та взаємодії з клієнтами, а також планувати та контролювати процес продажу. Оптимізація процесів клієнтського обслуговування також сильно впливає на клієнтську лояльність.

  • Сайт або лендінг та діджитал-екосистема навколо нього – без цього сьогодні не може існувати жоден (!) перспективний бізнес. А якщо сайт можна створити самостійно, без послуг дизайнера та команди розробки – це вагомий плюс. А якщо можна підключити швидкий модуль e-comm для побудови інтернет-магазину?.. Знову плюс. І все це пов'язати з CRM-системою та email-розсилкою, а ще й автоматизувати ланцюжки? Точно підходить.

  • Управління персоналомважливий чинник, що впливає на зростання та розвиток молодої компанії. Оптимізація процесів управління персоналом може допомогти забезпечити якісний відбір та найм нових працівників, збереження та професійний розвиток раніше залученого персоналу, а також ефективне планування та контроль операцій з оплатою. Та не будемо забувати про побудову HR-бренду, що сьогодні надважливо.

  • виробництво / розробка / R&D – тут все “залежить”, перш за все – від напрямку діяльності. Але оптимізація виробничих процесів – важливий елемент успіху. Оптимізація процесів виробництва, контроль якості та планування  може допомогти зменшити витрати  та покращити якість продукту.

  • А як щодо звітності? Стандартизовані дашборди і настроювані звіти по всіх типах активностей – ось що є в Odoo. Фінансове управління – бюджетом, облік витрат та доходів, планування та контроль операцій з оплатами, ведення обліку податків та інші фінансові процеси можуть бути значними витратами часу та зусиль, особливо для стартапів, які мають обмежені ресурси.
 


Дашборди та візуалізація даних - сильна сторона Odoo

Яке воно - поступове зростання?

Все перелічене – дуууууже базовий набір функціоналу, який вже є в єдиній системі (16 доларів на місяць - середня ціна однієї ліцензії для України). Коли ви починаєте зростати – ви додаєте потрібні напрямки, які відповідають саме вашій моделі розвитку – це може бути Складський облік, Управління запасами, Організація івентів, Блог для вашого сайту, Електронне навчанні всередині компанії та на зовні, Електронний підпис, Всі типі документів, Різні підписки, різноманітні Оренди, організацію та контроль виїзного обслуговування, IP-телефонію… А якщо, раптом, ви не знайдете в магазині додатків (в якому станом на зараз вже більш ніж 17 тисяч готових модулів) потрібне вам рішення – ви зможете з відносно невеликими інвестиціями створити власне. Тому що Odoo – це open source система з відкритим кодом, тож python-розробник (або ваш інтегратор) зможе реалізувати ваші технічні завдання та інтегрувати їх в вашу вже існуючу систему. 


Головна перевага Odoo можливість поступового зростання разом з бізнесом 

Поступове зростанні системи разом з вашим бізнесом – це не лише про функціонал, а також про ліцензійне навантаження.  Зі збільшенням кількості працівників ви також зможете збільшувати кількість ліцензій по мірі розширення штату, почавши буквально з декількох. І всі історичні дані та процеси будуть зберігатись та передаватись уже в готовому виді новим працівникам, разом з досвідом вже залучених.


Ще раз згадаємо про бюджет – кожна ліцензія Odoo вже містить доступ до всіх можливостей (звісно, ви керуєте правами доступу на ваш розсуд). Тож вам не доведеться докуповувати окремі програми.

Отже, Odoo може бути раціональним варіантом, якщо вам потрібна ERP-система, яка відповідає потребам та бюджету, компанії яка поступово зростає. Odoo буде розвиватись та зростати разом з бізнесом, поступово додаючи нові необхідні можливості та масштабуючись разом з вами та вашими процесами, тож ваші ресурси будут використані оптимально.


Дарія Захоженко, Self-ERP Marketing Lead
Олег Вацяк, Self-ERP Business Advisor
blog.post

30 ключових дій для вдалого впровадження ERP

Чек-лист “30 ключових дій для вдалого впровадження ERP”, який буде корисний будь-якому бізнесу