Як український бізнес планує відмовлятися від 1С/BAS? – дослідження CFO Club

20 липня, 2023


Участь у IFRSForum-2023 взяла днями команда Self-ERP – офіційного партнера ERP-платформи Odoo в Україні. Цей форум щороку проводить Федерація професійних бухгалтерів та аудиторів України.

Дискусію у тематичній секції «Цифрова трансформація під час війни та післявоєнного відновлення» вели представники провідних вендорів програмного забезпечення для бізнесу – Odoo (Антон Піскун із компанії Self-ERP), Microsoft Dynamics 365, SAP, IT Enterprise, А5, Navkolo – та експерти з професійних спільнот бухгалтерів, аудиторів, фінансистів.

Спікери від компаній-розробників неросійських ERP та бухгалтерських програм поділилися досвідом розширення ринку софта альтернативного російському монополісту 1С/BAS. Натомість експертна команда спільноти фіндиректорів CFO Club оприлюднила результати «ДОСЛІДЖЕННЯ ринку України щодо аналізу наявних альтернатив програмного забезпечення 1С/BAS та готовності бізнесу до зміни ПП».

Дослідження проводили із залученням понад 20 професійних, бізнесових та галузевих спільнот, Офісу розвитку підприємництва та експорту спільно з Дія.Бізнес. Експерти, зокрема, опитали власників та персонал у десятках компаній, які досі працюють з 1С/BAS.

Результати показали як оптимістичні тенденції, так і складнощі у надважливому процесі відмови бізнесу від російського софта-монополіста.

Ми занотували найцікавіше з почутого під час презентації дослідження й ділимося з вами у цій статті.


Чи готові власники бізнесу та користувачі?



У процесі опитування автори дослідження запитали респондентів, чи готові вони до заміни програмної платформи у своєму підприємстві. Відповіді засвідчили, що попри продовження використання більшістю компаній 1С/BAS на цей момент, розуміння необхідності змін зростає – і серед власників бізнесу, і серед користувачів.

Принципово не готові відмовитися від 1С лише близько 12% опитаних власників бізнесу та 6% користувачів. Крім того, близько 9% власників та 18% користувачів готові перейти на інший софт лише в разі законодавчої заборони використання 1С/BAS в Україні.

Натомість більшість або готові вже, або готові "в принципі", але покликаються на складнощі (насамперед фінансові), які заважають їм зробити це вже нині.

Показово, що понад 38% опитаних власників бізнесу насьогодні перевели розгляд цієї проблеми у практичну площину – обирають або вже й обрали софт для заміни 1С/BAS.




Який софт хоче бізнес замість 1С

 

Бізнес/користувачів запитали, якими критеріями керуються користувачі програмних продуктів, розглядаючи альтернативи 1С. 20,4% очікують можливості налаштувати програму під свої нинішні бізнес-процеси – без потреби переналаштовувати самі процеси під вимоги програми. Для 18,5% важливою є гнучкість продукту до швидких змін.

Для 18,3% важливим критерієм при виборі є вартість продукту та його використання (до цієї групи умовно можна доєднати і 12,5%, які звертають увагу на вартість внесення змін у програмне забезпечення (так звані кастомні доопрацювання, «допилювання») програм під індивідуальні побажання користувача. 16,8% вважають важливою наявність на ринку України програмістів, які знають продукт та код продукту. 13,5% звертають увагу на прийнятний для них інтерфейс.




Понад 90% опитаних бізнесів/користувачів хочуть бачити у нових програмних продуктах Наявність наскрізної аналітики (можливість "провалитися' до первинного документа) та Підтримку всіх стандартних друкованих форм документів.

Для понад 80% вважливими є Можливість вести облік кількох підприємств/підприємців в одній базі; Можливість кастомізації під користувача (звітів, документів, панелі інструментів тощо) та Можливість здійснювати налаштування без залучення програміста: прав доступу (прописувати ролі), візуальні форми звітів, автоматичне розсилання, бізнес-процеси (в т.ч. ланцюжки узгодження), вивантаження для Dashboard, створення нових звітів.

Понад 70% бажали б отримати з новим софтом Можливість використання інших структур (по центрах витрат) паралельно зі штатним розкладом та/або Можливість побудови звітів та Dashbord'iв, які надалі можуть бути використані у презентаційних матеріалах.


Бухгалтерія – в пріоритеті


На перший погляд, бізнес уже має значне розуміння можливостей, які дає сучасне неафільоване з 1С програмне забезпечення для бізнесу та вибудовує цілком логічні очікування щодо його функціоналу. Але далі ми перейдемо до відповідей на запитання, що показують, як це розуміння і бажання корелюються з реальними намірами щодо використання нового софта найближчим часом. І в цьому сенсі ситуація вже складніша.

Яку частку своїх бізнес-процесів, обліковуваних наразі в 1С/ВАS, бізнес/користувачі готові перенести на іншу програмну платформу (українського або іноземного походження)? Більшість компаній (61,8%) відповіли, що готові перевести тільки регламентований облік (бухгалтерський та податковий). А третина – 32,4% – готові переводити всі бізнес-процеси компанії… 


Мабуть, перехід регламентованого обліку – це очікування бізнесу щодо політики держави відносно правил ведення регламентованого обліку. А всі інші питання щодо ведення обліку це виключно внутрішні потреби конкретного бізнесу.

 

Складнощі переходу: як їх бачить бізнес

 

Які ж складнощі виникають при переході виконавців з 1С до вашої програми?

Незвичність інтерфейсу назвали проблемою 55%, сумісність даних при перенесенні або необхідність зміни логіки внутрішніх процесів клієнта хвилює трохи менше ніж половину опитаних.

52% компаній ніколи не змінювали програмну платформу – це показує звичку користуватися одним софтом, та брак досвіду в перенавчанні персоналу та переналаштуванні обліку в інших системах. А також – на небажання інвестувати додаткові кошти, яких у малого бізнесу і так «не дуже».


 Це може ускладнювати ухвалення рішення у переході на нове програмне забезпечення – через страх невідомого, можливості допуску помилок та додаткового навантаження на персонал при переході. Що може призвести до саботування та демотивації з боку персоналу. А також це на певний час ускладнює на роботу бізнесу загалом, тому що це зміни у реальному часі.

Цікаво, що опитування провайдерів 1С та ПЗ, не пов'язаного з 1С, демонструє: згаданий "страх невідомого" у власників бізнесу та користувачів насправді на практиці не підтверджується більшою складністю в освоєнні продуктів. Як видно на слайді нижче, нові програми альтернативні 1С, в середньому, потребують менше часу на вивчення, ніж російський софт-монополіст.


 

Ще одна причина невідмови багатьох бізнесів від 1С/BAS – брак на загальному рівні розумінь щодо походження продукту 1 С/BAS та небезпечності використання його в Україні. Нерозуміння може бути пов'язане з браком чіткої позиції влади щодо цього питання (роз'яснень на законодавчому рівні – що і як можна використовувати, з глибоким технічним аналізом лінійки 1 С/BAS). Як наслідок – необізнаність щодо цієї проблеми серед частини бізнес-спільноти, провайдерів та користувачів.

 

Оплачувати курси 1С – звично, а курси альтернативного софта – ще ні

 

Автори дослідження проаналізували важливе питання підготовки фахівців до використання альтернативного програмного продукту. Отримані відповіді однаковою мірою – понад 46% – бізнесів/користувачів готові та неготові платити за навчання персоналу. 


 

Наразі таке бачення відчутно відрізняється від ситуації з курсами 1С/BAS, оплачувати які давно звично всім. Діаграми за результатами опитування провайдерів, які пропонують 1С/BAS та альтернативний софт, ілюструють досить очевидну ситуацію – освоєння 1С на безоплатній основі – радше виняток, вивчення альтрнативного софта теж переважно платне, але все-таки ймовірність освоїти його з допомогою відео та письмових інструкторів провайдера вища, ніж в 1С та її клонів.




Якої допомоги власники бізнесу та користувачі насамперед хотіли б для відмови від використання 1C/BAS?




Безкоштовний доступ до програмних продуктів у тому числі до оновлень назвали 22,3% опитаних; навчання персоналу- 23%; грант – 39,5%  (грант може бути на встановлення альтернативного софта на підприємстві та навчання персоналу, як ним користуватися та/або закупівлю нового продукту, на впровадження та налаштування).

 

Підсумуємо

 

Поступове зростання ринку неросійського програмного забезпечення для бізнесу вже суттєво збільшило рівень розуміння можливостей нових софтів та очікування від них.

Водночас готовність швидко перейти на нове ПЗ ще недостатньо висока для українського ринку. Причини, які озвучує бізнес, слід вивчати та враховувати як компаніям-розробникам, так і державі. Водночас і самому бізнесу варто розуміти: життя вимагає значно швидших змін у підходах.

Напрям «геть від Москви» у розвитку ринку ПЗ для бізнесу в будь-якому випадку безальтернативний – відповідні ринкові тренди та вимоги держави зростають. Однак, залежно від низки факторів, висвітлених у дослідженні CFO Club та партнерів, темпи витіснення російського софта найближчими роками можуть суттєво відрізнятися.

Start writing here...

blog.post

30 ключових дій для вдалого впровадження ERP

Чек-лист “30 ключових дій для вдалого впровадження ERP”, який буде корисний будь-якому бізнесу