Комплексний софт​ чи комплект софтів: що вигідніше?

Аналізуємо витрати на прикладі ефективної ERP-системи Odoo та комплекту якісних спеціалізованих програм для бізнесу
12 липня, 2023

Будьмо відверті, нині на ринку не бракує якісного програмного забезпечення для бізнесу – під будь-які завдання, під будь-які процеси. Але правдою є й те, що зазвичай бізнесу доводиться використовувати від кількох до кількадесяти таких програм. І навіть якщо кожною з них окремо компанія задоволена, то як сукупність їх зазвичай сприймають як проблему і менеджмент, і персонал.

Працівникам на всіх рівнях доводиться витрачати надто багато часу і зусиль на засвоєння всього використовуваного компанією «зоопарку програм» (різні інтерфейси, різна логіка й загалом філософія програмних продуктів). А компанії доводиться витрачати на софт надто багато коштів.

З огляду на це, таке комплексне рішення, як Odoo, має безсумнівні переваги.

По-перше, усі бізнес-застосунки Odoo, весь їхній функціонал, об’єднано в рамках однієї ERP-платформи з єдиним інтерфейсом, єдиною логікою базових операцій та філософією всього софта. Тож для роботи в різних модулях спеціаліст не потребує вивчати кожен із них як цілком нове, окреме програмне забезпечення. Базовий користувацький досвід – однаковий. Відрізняються лише спеціалізовані інструменти, які той чи інший спеціаліст зазвичай засвоює без особливих проблем, адже вони забезпечують функціонал звичний для його посадових обов'язків.

По-друге – ще "смачніше"… Бізнес – це ж завжди про заробіток, починаючи з певного етапу. А оплата програмного забезпечення (вартість його придбання, налаштування, доопрацювання, навчання персоналу та підтримки) – це одна з базових статей витрат у сучасній компанії. А в цьому розрізі дистанція між «зоопарком» якісних програм та якісним комплексним рішенням із відповідним набором застосунків – просто разюча. Якісне комплекне рішення – значно вигідніше. 


Вище ви бачите один зі слайдів цьогорічної презентації Odoo для інвесторів. Нам стало цікаво, а скільки ж разом коштуваме компанії-користувачу робота з усіма вписаними на слайді маркером продуктами, що можуть бути замінені Odoo? Частина вказаних софтів, як і Odoo, мають безкоштовні пакети з базовим функціоналом. Далі починаються платні пакети – ті, які задовольняють потреби користувачів на середньому та високому рівні. Ми взяли найдешевші цінові пакети всіх цих зазначених програм і додали. Яка ж отримана сума? Понад $1100 на місяць (порахувати з точністю до долара не вдасться, оскільки в частині продуктів точна ціна визначається за результатом переговорів)!

Отже, запам'ятовуємо суму-орієнтир – від $1100/місяць за набір вказаних спеціалізованих програм (кожен читач може повторити цей експеримент, зібравши ціни на сайтах вказаних продуктів), і переходимо у розділ «Ціни» на сайті Odoo.com (тут розміщено ціни на ліцензії платної версії Odoo – Enterprise Edition).

Що ми там бачимо? Від €11.90/місяць за ліцензію Odoo для одного користувача у перший  рік, та 14,90 € – у наступні роки.


Шок-контент? Майже так…))

Звісно, це не точне порівняння. Адже не у всіх продуктів, які можна замінити Odoo, вартість мінімального пакета розрахована на одного працівника (у деяких, наприклад, на п’ятеро користувачів). Є відмінності у врахуванні/неврахуванні тих чи інших параметрів хостингу… Але загалом картина зрозуміла: вибираючи якісну ERP-платформу Odoo замість камість комплекту теж якісних, але самостійних спеціалізованих рішень від провідних вендорів, компанія у підсумку витрачає НЕЗРІВНЯННО МЕНШЕ. Часто – в десятки разів!

Висновок – очевидний. Принаймні поцікавитися Odoo як потенційним софтом для автоматизації процесів – безальтернативна ідея для будь-якої сучасної компанії. Спеціалісти компанії Self-ERP радо проконсультують вас. Звертайтеся!

  • Odoo – платформа ERP з головним офісом у Бельгії, 19 років на ринку, поширена на всіх континентах. 
  • Self-ERP – українська компанія, офіційний представник Odoo в Україні. Залишити заявку на безкоштовну консультацію легко у формі за посиланням.


blog.post

30 ключових дій для вдалого впровадження ERP

Чек-лист “30 ключових дій для вдалого впровадження ERP”, який буде корисний будь-якому бізнесу