Odoo Community та Odoo Enterprise: базові відмінності

18 серпня, 2023

Odoo – це комплексне програмне забезпечення для управління бізнесом (ERP-система), що пропонує широкий спектр функцій для різних галузей бізнесу. Системою користуються вже близько 10 мільйонів спеціалістів на всіх континентах, і з кожним місяцем їх кількість стрімко зростає. Притім кожна з компаній, мала чи велика, уперше зацікавившись Odoo, постає перед вибором, а яку саме версію цієї ERP-системи їй впроваджувати. Адже Odoo доступна у двох версіях: платній Odoo Enterprise Edition та умовно безоплатній Odoo Community Edition.


Рішення доводиться ухвалювати одразу на роки, тож навряд чи було би правильним ухвалювати його одномоментно. Ми рекомендуємо витратити від кількох днів до кількох тижнів на попереднє вивчення – як самостійне, так і з безкоштовним отриманням відповідей на ваші запитання від консультантів компанії Self-ERP, офіційного парнтера Odoo в Україні. 


Сьогоднішня ж стаття може стати гарним першим кроком на цьому шляху. Ми пропонуємо вам подивитися на Odoo очима самої бельгійської компанії-розробника. Дізнатися, як вона розподіляє функціонал між платною версією Odoo Enterprise та умовно безоплатною Odoo Community (чому “умовно безоплатною” – ми теж пояснимо). Сподіваємося це порівняння функціоналу допоможе вам зробити ефективнний перший крок на шляху до впровадження ERP.


Отже, порівнюємо базовий функціонал Odoo Enterprise Edition та Odoo Community Edition за блоками, на які свій функціонал розподіляє сама комапнія Odoo.



Загальні переваги



Необмежена функціональна підтримка – в роботі з Odoo Enterprise ви отримуєта повноцінну користувацьку підтримку від самої Odoo та від місцевого офіційного партнера Odoo. Під час роботи з Odoo Community у проведенні всіх налаштувань та вирішенні будь-яких ускладнень в процесі експлуатації ви зможете покладатися лише на самостійне вивчення документанції Odoo та інколи - допомогу розрізнених компаній-розробників тих модулів, які ви докупите в сторонніх розробників у разі недостатності базового функціоналу Community.


Оновлення версій – це друга очевидна загальна перевага версії Enterprise. Щороку Odoo пропонує масштабне оформлення обох редакцій системи, притім користувачі Enterprise можуть доволді безболісно перейти на найкращий оновлений функціонал з допомогою служби підтримки. Натомість користувачам Community доведеться подбати про все самим, ризикуючи зокрема помилитися і втрати чи зіпсувати наявні в системі дані. Крім того, якщо ви докупите певні модулі в торонніх розробників задля закриття всіх потреб вашого бізнесу, то в новій версії вони не працюватимуть. І ви не можете знати наперед, як скоро ті чи інші розробники придбаних вами модулів випустять версію актуальну для останньої версії Odoo Community. Фактично компанія-користувач ризикує довго не оновлювати свою систему порівняно з користувачами Enterprise.


Хостинг – у рамках версії Odoo Enterprise компанія-користувач отримує хостинг https://odoo.sh/ без додаткових оплат. У рамках Odoo Community витрати на хостинг та його адміністрування на вашому боці (оплата відповідних спеціалістів) є вашим вільним вибором та та водночас і лише вашим клопотом.



Інтерфейс користувача



І платна, і безоплатна версії Odoo забезпечують доступ до десктопної версії системи. Однак, якщо ви хочете мати доступ до численних інструментів для аналітики вашого бізнесу “на ходу” – з мобільних пристроїв на базі Android та iOS, то така можливість доступна лише у версії Enterprise.



Фінанси



Odoo Enterprise вже “з коробки” містить комплексний міжнародний Бухоблік (для клієнтів, що працюють на міжнародних ринках) - головна книга, звірка банківських виписок, аналітичний облік, розпізнавання рахунків постачальників, бюджети, виписка чеків, консолідація, локалізація, звіти… А в Україні компанія Self-ERP модуль за модулем розробляє та виводить на ринок функціонал Український бухоблік, повноцінну заміну 1С.


І платна, і умовно безоплатна версії Odoo мають функціонал виставлення рахунку, управління платежами. Щоправда, в Community-версії не доступна автоматизація виставлення рахунків з використанням штучного інтелекту, яка допомагає помилок, характерних при ручному формуванні рахунку.


Обидві версії Odoo в базовій версії містять Управління витратами. 


Водночас функцінал “Заробітна плата” містить тільки версія Enterprise. Оцифрування документів про витрати (OCR), Відшкодування у зарплаті - ці опції не доступні у версії Community. Як і весь функціонал роботи з документами в будь-яких форматах Попередній перегляд онлайн більшості форматів - PDF, зображення, відео. Як і інтегровані оригінальні Електронні таблиці, які позбавлять вас потреби окремо використовувати софт роботи з таблицями від Microsoft та Google.


Функціонал “Підпис” у роботі з документами доступний також лише в базовій версії Enterprise.



Продажі



Функціонал продажів непогано розвинутий в обох версіях системи. CRM дає змогу контролювати просування покупців по лійці продажів. Є можливість надсилати комерційні пропозиції кількома кліками, перетворювати комерційні пропозиції на замовлення на продаж та рахунки-фактури з одного екрану. Є функціонал “Точка продажу” (POS) для офлайнових торговельних закладів.


Версія Enterprise, крім того, підтримує програми лояльності та подарункові картки, торгівлю за підписою (регулярно поторювані платежі), продаж орендних продуктів, містить конектор Amazon для магазинів, що працюють на найбільшому маркетплейсі світу.



Веб-сайти



Обидві версії містять такий функціонал сайту: Конструктор веб-сайту, Електронна комерція, Блог, Форум, Живий чат та Електронне навчання. Отже, це єдиний розділ, у якому Odoo декларує повністю однаковий перелік інструментів для версій Enterprise і Community (хоча на практиці реалізація Enterprise все-таки симпатичніша).



Склад та MRP



У цьому розділі функціоналу Odoo, як і в більшості інших, очевидна різниця між платною і умовно безоплатною версіями. Функціонал “Склад” є в обох версіях системи, але Штрих-коди в базовій версії містить лише Enterprise. Функціонал Виробництво (MRP) передбачений в обох версіях, але в Community прпи тім не буде Контрольної панелі робочих центрів та Планування

PLM.


Функціонал “Закупівлі” й Управління технічним обслуговуванням передбачений в обох версіях, але Управління якістю є лише Enterprise.



Кадри



Odoo Enterprise та Odoo Community дають змогу автоматизувати ведення роботи з кадрами через функціонал Співробітники, але в умовно безкоштовній версії ви не матимете панелі приладів, поділеної на відділи.


Обидві версії мають важливий функціонал Рекрутинг та Відпустки, при тім Enterprise дозволяє також відстежувати результати роботи персоналу й оцінювати його ефективність через функціонал “Оцінювання” та відстежувати рекомендації співробітників і винагороджувати працівників за рекомендацію нових наймів (“Рекомендації”).


Функціонал “Автотранспорт" в обох версіях допомагає відстежувати автопарк вашої компанії, зокрема, записи про технічне обслуговування, споживання пального та пробіг.



Маркетинг



Платна й умовно безплатна версії системи мають різні можливості для допомоги бізнесу у веденні маркетингу. Зокрема, маркетинг соцмереж є лише у версії Enterprise. Email-маркетинг інтегровано в обох версіях, але у Community – без готових шаблонів електронної пошти.

SMS-маркетинг, як і можливість публікувати на сайті оголошення про Події та автоматизувати реєстрацію на івенти, передбачено в обох версіях системи. Притім Enerprise-венрсія містить ще функціонал “Автоматизація маркетингу”, який дає змогу автоматизувати email-розсилки, створення цільових сторінок та відстеження ваших маркетингових результатів.


В обох версіях системи є можливість організовувати й аналізувати Опитування з допомогою відповідного функціоналу.



Послуги



Для сфери послуг вкрай важливим є функціонал Управління проектами, і Odoo надає його як у Enterprise, так і в Community. обидві версії містять і функціонал “Табель” – для відстеження робочого часу працівників та виставлення відповідних рахунків клієнтам за послуги. Однак у платній версії він реалізований значно ширше - перегляд сітки, таймер, нагадування, перевірка табелів, “неймовірні табелі” у мобільному додатку.


Крім того, Enterprise надає функціонали автоматизації управління виїзним обслуговуванням, службою підтримки, плануванням та призначенням зустрічей.



Продуктивність



Для кращої продуктивності команд потрібне якісно організовані процеси обговорення та затвердження рішень. Функціонал “Обговорення” в обох версіях дає змогу проводити дистанційні наради без використання сторнніх програм. А от інструмент затвердження рішень організовано лише в платній версії. 



Обидві версії системи містять важливі функціонали “Календар” та “Примітки” для організації спільної роботи команд над рішеннями й документами, але інтеграцію ERP-системи з IP-телефонією, але інструментарій IoT (підключення ваших пристроїв до Odoo - камер, пристроїв HID, принтерів, інструментів вимірювання, ваг) містить лише версія Enterprise.



Кастомізація



У версії Enterprise компанія Odoo надає чудовий функціонал “Студія” для економії коштів користувача на розробці. Завдяки цьому функціоналу є можливість створювати в сситемі деякі специфічні для конкретного користувача програми протягом кількох хвилин, а не тижнів. Створити дизайн вашої власної програми, автоматично отримати комп'ютерний та мобільний додаток. І все це без розробки, без оплати роботи кодерів.


Версія Community таким суперкорисним розширенням не наділена, тож будь-яка кастомізація під потреби компанії – лише через оплату відповідної кількості годин розробників. Практика показує, що зазвичай користувачам цієї версії бракує її базового функціоналу для повноцінного задоволення потреб. Тому доводиться докуповувати потрібні модулі від різних сторонніх розробників та/або дописувати код. Усе це – кошти, тож вважаємо об'єктивним називати Community Edition саме “умовно безкотовною” версією Odoo.



Підсумуємо



Odoo Community Edition – це безкоштовна версія Odoo, яка містить базовий набір функцій для управління підприємством. Ця версія системи гарно підходить для стартового знайомства з системою, її інтерфейсом та “філософією”. На практиці, в реальному бізнесі, безкоштовна версія підходить для невеликого відсотка компаній з дуже простими процесами та запитами. Розширення функціоналу системи та інша кастомізація потребують витрат, які у більшості випадків роблять користування цієї версією дорожчим та операційно складнішим, ніж користування платною Odoo Enterprise Edition.


Якщо вам потрібна ERP-система з широким спектром функцій і можливостей налаштування, найсучасніша і найфункціональніша, то об’єктивно кращим вибором стане Odoo Enterprise Edition. Ця версія системи побудована за принципом “все включено за невисоку ціну”, та, на нашу, думку здатна забезпечити для більшості бізнесів найкращий досвід ефективного використання.


blog.post

30 ключових дій для вдалого впровадження ERP

Чек-лист “30 ключових дій для вдалого впровадження ERP”, який буде корисний будь-якому бізнесу