Odoo: Вам Enterprise чи Community? (Частина 2)

Порівнюємо платну й умовно безкоштовну версії найпоширенішої ERP-системи для малого та середнього бізнесу
1 березня, 2023

Онлайн-платформа Odoo – є open source ERP-системою з повністю відкритим ядром та безмежними можливостями кастомізації. Притім користувач має на вибір два варіанти системи – умовно безкоштовну COMMUNITY EDITION, а також платну ENTERPRISE EDITION

У першій частині статті ми порівнювали функціонал цих двох версій системи – HRMS, Облік, CRM і продажі

Сьогодні у фокусі – функціонал Склад, Виробництво, Проєкти, Helpdesk, Сайт, унікальні модулі Enterprise та сильний бік Community Edition.

Склад  

Odoo має потужну WMS систему – цей сегмент оперує складами і місцями зберігань. Місця зберігання можуть бути як фізичними, так і віртуальними. Під час переміщення запасів складом завжди задіюється метод подвійного логістичного запису, тобто товар завжди звідкись приходить (наприклад, від постачальників) і кудись переміщається (наприклад, до покупця). 

Також у системі підтримується партійний облік (не плутати з бухгалтерським партійним обліком, який є в 1С). На рівні партії може відстежуватися термін придатності такої партії. Є розробки, які дають змогу зберігати собівартість на рівні партії/серійного номера, що може бути актуальним для деяких компаній.


У ENTERPRISE EDITION-версії є модуль Barcode, який дає змогу використовувати сканери штрих-кодів під час опрацювання логістичних операцій. З практики, сканери штрихкодів нормально працюють і в COMMUNITY EDITION. 

Отже, функціоналом WMS у ENTERPRISE EDITION і COMMUNITY EDITION майже однаковий.

Виробництво

Odoo має розвинутий функціонал для автоматизації виробничого менеджменту. Модуль виробництва вдосконалюється з кожним оновленням системи. ENTERPRISE EDITION має низку унікальних інструментів, як-от планування виробництва і роботу з наряд-замовленнями (інтерфейс виконання дій). У COMMUNITY EDITION функціонал виробництва обрізаний і досить примітивний, але теж частину завдань може вирішувати (ще частину дозволять вирішити сторонні модулі).



Загалом в обох версіях базове виробництво можна сильно «прокачати», зокрема й інтегруючи зі спеціальними рішеннями для планування виробництва на кшталт frepple. Але, якщо порівнювати, то версія Enterprise для виробництва на голову вища.

Проєкти

Тут користувачам доступні проєкти і завдання. Проєкти можна заводити як зовнішні (наприклад, нам потрібно провести якийсь захід), так і внутрішні (наприклад, розробити регламент роботи відділу продажів). 

У рамках конкретного проєкту співробітникам можна поставити конкретні завдання з певним терміном виконання. 

На рівні завдань ми можемо зафіксувати плановий час на виконання завдання і фактичний час (за допомогою табелів обліку робочого часу). 

Проєкти дуже тісно пов'язані з іншими сегментами системи. Наприклад, коли ми створюємо картку проєкту, під неї в обліку автоматично створюється аналітичний рахунок, на якому можна відображати доходи і витрати за цим проєктом. Або табелі обліку робочого часу за проектами потім можуть лягти в основу для нарахування заробітної плати. 

За функціональністю ENTERPRISE EDITION і COMMUNITY EDITION йдуть на рівних. Так, в Enterprise є окремий вид подання Ганта, але на COMMUNITY EDITION його можна доставити у вигляді окремого модуля. Магазині додатків містить дуже велику кількість модулів за цим сегментом.

Helpdesk

Help Desk – спеціальний інструмент, що вирішує низку проблем із клієнтською підтримкою компанії. 

Основні завдання, які вирішує HelpDesk: 

  • формування тікетів (клієнтських запитів)
  • контроль за виконанням тікетів
  • надсилання повідомлень 

Enterprise версія системи містить повноцінну help-desk систему, яка тісно інтегрована з іншими модулями системи. 

Базова версія COMMUNITY EDITION функціоналу Helpdesk не має взагалі, але на ринку можна знайти непогані модулі, які додають цей функціонал у цю систему. Тому в цьому сегменті я констатував би нічию.

Сайт

З кожною новою версією розробники Odoo суттєво покращують функціонал веб-сайтів. А можливість інтегрувати сайт з «рідною», а не сторонньою ERP-системою, – очевидна перевага платформи.


Odoo має повноцінний конструктор веб-сайтів, багато тем доступні в appstore, повноцінний модуль E-commerсe та чимало інших можливостей. Також із вебсайтом пов'язана LMS, доступна в Odoo, і є можливість зробити особистий кабінет для зовнішнього користувача. 

Цей функціонал має і ENTERPRISE EDITION, і COMMUNITY EDITION. Отже, паритет.

Унікальні модулі Enterprise

Наявність унікальних модулів – це те, завдяки чому ENTERPRISE EDITION має очевидну перевагу над COMMUNITY EDITION. Ось, наприклад, Odoo Studio – інструмент, який дуже люблять пересічні користувачі. Адже з його допомогою без допомоги розробника можна додавати нові поля, створювати (редагувати) друковані форми і робити багато чого ще (у Community версії такі роботи треба дозамовляти в сторонніх розробників). 

Або вбудовані електронні таблиці – чудовий прикольний інструмент, який може багато чого цікавого. Наприклад, туди можна зберігати різноманітні вибірки з системи і робити над ними додаткові розрахунки. 

Також Spreadsheets можна додавати на персональні дашборди (ще одна фіча ENTERPRISE EDITION, яка в 16-й версії була сильно перероблена).


Новим застосунком у 16-й версії став Knowledge – програма для управління знаннями в компанії та організації командної роботи. Наразі працює не без глюків, але користуватися можна. 

А ще ENTERPRISE EDITION має повноцінний мобільний додаток та низку інших цікавих інструментів.

Community для COMMUNITY EDITION

Світову спільнота – Odoo Community, яка активно займається підтримкою і розвитком COMMUNITY EDITION – важлива перевага з погляду значної частини актуальних та потенційних користувачів платформи. Спільнота розробників не тільки дає можливість посилювати COMMUNITY EDITION модулями, які дублюють значну частину базового функціоналу ENTERPRISE EDITION, а й має деякі чудові розробки, яких стандартна ENTERPRISE EDITION не містить взагалі або отримує пізніше – власне, як запозичення ефективних рішень від спільноти. 

Отже цей пункт однозначно – на користь COMMUNITY EDITION.

То яка ж версія Odoo краща?

Якщо пробіжимося по пунктах обох частин цього стислого аналізу, присвоївши по одному балу за кожну перевагу чи «нічию», то можемо констатувати перевагу Enterprise – з рахунком 10:8

Отже, маємо цілком здорову ситуацію… Community є безкоштовною, але з дещо обрізаним функціоналом. Зате, якщо вам потрібна значна кастомізація системи і у вас планується велика кількість користувачів, то COMMUNITY EDITION буде кращою, бо дасть змогу вам економити на ліцензіях. 

Натомість базова Enterprise є платною, зате містить низку унікальних застосунків, які роблять систему більш комплексною і зручнішою для користувача (в Community цей функціонал доведеться «допилювати» додатково придбаними модулями від сторонніх розробників, а дещо наразі не вдасться доставити і за гроші). Плюсом ENTERPRISE EDITION є і простіший перехід з попередньої версії на найактуальнішу (щоправда, зазвичай компанії апдейтять ERP не щороку, навіть попри те, що Odoo кожної осені викочує щораз просунутіші версії системи).


З виходом минулої осені 16-ї Odoo цінову політику ENTERPRISE EDITION було змінено так, що тепер її можуть дозволити собі не тільки західні малі компанії, а й українські. Тож моя порада, мабуть, буде така: спілкуючись із компаніями-інтеграторами Odoo (як-от Self-ERP LLC, працювати в якій я маю честь), запитуйте насамперед про можливості та умови впровадження платної базової ENTERPRISE EDITION. 

Якщо ж із тих чи інших причин причин цей варіант для вашого бізнесу не підійде – переходьте до умовно (!) безкоштовного варіанту COMMUNITY EDITION. Впровадження цієї версії буде не таке просте, як Enterprise, по ціні може виявитися як дешевшим, так і дорожчим – залежно від потреби в тих чи інших додаткових модулях. Зате, витративши кошти на придбання готових чи розробку кастомних модулів до COMMUNITY EDITION, деякі бізнеси зможуть досягти безкомпромісної адаптації системи до своїх процесів.

Антон ПІСКУН, експерт із Odoo, 
менеджер продуктів у Self-ERP 
blog.post

30 ключових дій для вдалого впровадження ERP

Чек-лист “30 ключових дій для вдалого впровадження ERP”, який буде корисний будь-якому бізнесу