Odoo vs Dynamics 365: незалежний аналіз

Спеціалісти авторитетного європейського ресурсу порівняли дві найпоширеніші в світі ERP-системи
12 квітня, 2023

Знайти правильне програмне забезпечення для ERP є складним завданням, а порівняти різні варіанти – трудомісткий процес. Саме тому для компанії, яка планує для себе впровадження ERP-системи, важливо мати доступ до незалежної експертизи. Ми подбали про це для вас! Сьогодні розглянемо дві найпоширеніші в світі ERP-системи – Odoo та Microsoft Dynamics 365.

Щоб надати вам безсторонню експертизу, ми розшукали найсвіжіший насьогодні незалежний аналіз цих продуктів – наприкінці лютого його зробили спеціалісти авторитетного ресурсу Techne, що працює для європейської аудиторії з 2003 року. Ми переклали цей текст українською (оригінал нідерландською – тут). Прочитавши, ви дізнаєтеся, в чому Odoo та MS Dynamics схожі, а в чому відрізняються, та отримаєте достатньо чітке уявлення про обидві системи.



1. Чим схожі Odoo та Dynamics?

Те, що і Odoo, і Microsoft Dynamics є складними ERP-системами з широким спектром функцій для управління бізнес-процесами, не викликає сумнівів. Тому логічно, що вони схожі у багатьох сферах.

Багато функцій

І Odoo, і Microsoft Dynamics - це пакети програмного забезпечення для бізнесу, які пропонують широкий спектр функцій, що допомагають організаціям керувати своїми бізнес-процесами. Зокрема – фінансами, виробництвом, закупівлями, продажами, управління запасами, CRM, управління проектами та людськими ресурсами.

Модульна структура

Обидві системи є модульними, що означає, що користувачі можуть вибирати, які модулі вони хочуть використовувати, і платити тільки за те, що їм потрібно.

Звіт

ERP-системи пропонують широкі можливості звітності та аналітики, які дозволяють користувачам отримати уявлення про ефективність свого бізнесу та виявити тенденції для ухвалення найкращих рішень.

Ціль

Обидві системи можна адаптувати до конкретних потреб організації, незалежно від її розміру. Це означає, що як малі, так і великі організації можуть скористатися перевагами цих систем.

Підтримка

Обидві системи підтримують їхні постачальники, які забезпечують навчання, документацію та технічну підтримку. Таким чином, компанії можуть бути впевнені, що отримають необхідну допомогу у впровадженні, використанні та підтримці своєї ERP-системи.

Хмарні рішення

І Odoo, і Microsoft Dynamics пропонують хмарні рішення, що дозволяють компаніям отримувати доступ до своєї ERP-системи з будь-якого місця і в будь-який час, якщо у них є підключення до Інтернету.


2. Чим відрізняються Odoo та Dynamics?

Очевидно, що обидва програмні продукти ERP не можуть бути повністю однаковими. Нижче ми обговоримо основні відмінності. 

Ціна

Odoo зазвичай дешевший за Microsoft Dynamics. Особливо, якщо взяти до уваги витрати, пов'язані з налаштуваннями та інтеграцією, Dynamics є дорожчою серед із цих систем. Це тому, що Odoo базується на мовах програмування та фреймворках з відкритим вихідним кодом. Більше того - Odoo сама по собі має відкритий вихідний код. Як наслідок, модулі або функції можуть бути адаптовані за потреби. 

 

Можливості інтеграції

Odoo має широкі можливості інтеграції з багатьма програмними додатками.

Нижче ми наводимо лише невелику вибірку з багатьох інтеграцій, доступних для Odoo. Широкі можливості дозволяють організаціям оптимізувати свої процеси і зробити їх більш ефективними, уникаючи використання декількох систем і безперешкодно синхронізуючи дані між собою.  Ось деякі приклади:

•       Платіжні системи, такі як PayPal, Mollie, Adyen та Stripe (також підтримується інтеграція українських платіжних сервісів – Ред.)

•       Служби доставки, такі як DHL, Bpost, FedEx та UPS (також підтримується інтеграція українських служб доставки – Ред.)

•       Платформи електронної комерції, такі як Shopify, WooСommerce, bol.com та інші

•       Платформи соціальних мереж, такі як Facebook, Twitter та інші

•       Сервіси email-маркетингу, такі як HubSpot, Mailchimp, SalesForce та інші.

•       Бухгалтерське програмне забезпечення, таке як Exact Online, QuickBooks, Xero та Sage (зважаючи на особливості українського ринку і законодавства, компанія Self-ERP розробляє український регламентований облік на базі Odoo Enterprise – Ред.)

•       Odoo AI інтегрує ChatGPT в платформу Odoo

Натомість інтеграційні можливості Microsoft Dynamics мають більше обмежень порівняно з Odoo – через більш закритий характер програмного забезпечення. Вони в основному призначені для інтеграції з іншими продуктами Microsoft. Наприклад, він пропонує інтеграцію з такими продуктами Microsoft Office, як: Excel, Outlook, SharePoint, Power BI та різними платформами CRM, маркетингу та електронної комерції.




Масштабованість

Odoo розроблена з урахуванням гнучкості та масштабованості, що дозволяє легко додавати додаткові модулі, коли потреби організації змінюються. Microsoft Dynamics має більш обмежені можливості кастомізації, оскільки, хоча вона також може бути масштабована, вона вимагає набагато більше часу та ресурсів для адаптації до мінливих потреб організації.

Користувацький досвід

Odoo має інтуїтивно зрозумілий, сучасний користувацький інтерфейс і просту навігацію, що робить його простішим у використанні. Інтерфейс Microsoft Dynamics є більш традиційним і складним, що робить його освоєння більш тривалим.


Різні функціональні можливості

Odoo та Dynamics мають широкий спектр функцій для управління бізнес-процесами, але є деякі відмінності в конкретних функціях між цими двома системами

Функції, які є в Microsoft Dynamics, а в Odoo їх немає або вони менш широкі:

•       Dynamics має передові інструменти планування та управління проектами, призначені для складних проектів.

•       Інструменти конфігурації продукту, які допомагають компаніям проектувати та збирати складні продукти, в Dynamics більш потужні та комплексні, ніж в Odoo.

•       Вбудований функціонал управління якістю Dynamics допомагає планувати, виконувати та документувати процеси контролю якості. За замовчуванням Odoo не має цього функціоналу, але його можна реалізувати за допомогою доповнень.

Функції, які є в Odoo, а в Microsoft Dynamics їх немає або вони менш широкі:

•       Odoo - це платформа з відкритим вихідним кодом, що означає, що її можна повністю кастомізувати. Користувачі можуть самостійно розробляти нові функції та модулі та інтегрувати їх у систему. З іншого боку, програмний пакет Microsoft Dynamics - це система з закритим кодом, що означає, що користувачі мають обмежені можливості для додавання нових функцій.

•       Вбудований модуль електронної комерції Odoo дозволяє організаціям створювати інтернет-магазини та керувати ними. Dynamics не має його за замовчуванням, але його можна реалізувати за допомогою додатків.

•       Odoo має інтегровану POS (Point of Sale) систему, яка дозволяє компаніям керувати своїми точками продажу. Dynamics не має її за замовчуванням, але її можна реалізувати за допомогою дододатків.

•       Якщо ви хочете створити веб-сайт, Odoo підходить краще, ніж Dynamics. Odoo пропонує вбудований конструктор веб-сайтів, який дозволяє легко проектувати і розробляти професійні веб-сайти без знань програмування. Він інтуїтивно зрозумілий і пропонує різні варіанти дизайну та кастомізації. Dynamics не є конструктором вебсайтів, але пропонує інтеграцію з різними сторонніми CMS та програмами для створення веб-сайтів, хоча вони часто вимагають індивідуальної розробки.


3. Підсумок: Odoo чи Dynamics?

Зрозуміло, що обидві системи мають свої сильні сторони. І вибір тієї чи іншої системи залежить головним чином від того, що потрібно вашій організації. Тому, перш за все, варто поставити собі ці питання:

•       Які функції моя організація потребує найбільше?

•       Чи може це програмне забезпечення розвиватися разом зі зростанням моєї організації?

•       Які витрати на впровадження та які щорічні витрати?

•       Якого рівня кастомізації потребує наша організація?

Залежно від відповідей на ці питання, Odoo або Dynamics є кращим варіантом для вашої організації. Ми коротко описуємо обидві системи для вас: 

Odoo - це універсальне і доступне програмне забезпечення ERP, яке пропонує повністю інтегровані та настроювані додатки для управління бізнесом з відкритим вихідним кодом. За допомогою Odoo ви можете інтегрувати все - від CRM, продажів і виробництва до бухгалтерії, управління персоналом і маркетингу - в одному рішенні.

Microsoft Dynamics 365 - це власне ERP-рішення Microsoft, що надає набір орієнтованих на клієнта інструментів для відстеження потенційних клієнтів, автоматизації обслуговування на місцях, стимулювання продажів і вдосконалення бізнес-операцій за допомогою мобільних, кастомізованих бізнес-додатків, які можна розмістити в хмарі Microsoft Azure.

Але з чого почати? 

Як бачите, залежно від ваших потреб, той чи інший варіант може бути кращим для вашої організації, – констатують у своєму аналізі експерти ресурсу Techne

І якщо ви все ще не можете зробити вибір на підставі цієї статті, то радо допоможемо вам консультацією щодо Odoo – зважаючи на конкретні особливості вашого бізнесу. Адже компанія Self-ERP об’єднала в одній команді найдосвідченіших українських експертів з ERP Odoo та є офіційним Siver Parthner Odoo в Україні.

Запит на консультацію можна залишити за посиланням.

Тут буде відображатися ваш динамічний сніпет... Це повідомлення відображається, оскільки ви не вказали фільтр і шаблон для використання.
blog.post

30 ключових дій для вдалого впровадження ERP

Чек-лист “30 ключових дій для вдалого впровадження ERP”, який буде корисний будь-якому бізнесу