Odoo vs SAP Business One: експертний аналіз

Порівняння двох ERP-систем із вузького кола світових лідерів
28 квітня, 2023

Якщо ви вже трохи цікавилися ERP-системами, то знаєте, як вони можуть допомогти у вирішенні проблем, пов'язаних з непорозуміннями між відділами, неефективним використанням ресурсів та порушенням робочого процесу. І хоч насьогодні доцільність використання ERP-систем вже особливих дискусій не викликає, сам вибір правильної ERP може бути непростим завданням. Легшим вибір стає, якщо є можливість знайомитися з детальними експертними порівняннями систем. Сьогодні у нас саме такий аналіз – порівняння ERP-систем Odoo та SAP Business One.

Спочатку – кілька про історію компаній та їхніх продуктів. SAP – один із найстаріших розробників програмного забезпечення для бізнесу (компанія заснована у 1970-х роках у Німеччині), на її системах віддавна працює чимало великих світових бізнесів. Бельгійська компанія Odoo – значно молодша, хоч теж не юна (компанія працює з 2005 року), а її система останніми роками має неформальний статус "ERP з відкритим вихідним кодом, що зростає найшвидше».

То яку ж ERP-систему вибрати для свого бізнесу? Вважаємо, для українського бізнес-середовища буде пізнавальним та корисним свіжий цьогорічний аналіз від https://biztechcs.com/ (англомовний оригінал – тут). На нашу думку, цей аналіз досить об’єктивно оцінює функціонал цих обох, безсумнівно, потужних систем.


Продукти SAP


SAP SE – німецька компанія-розробник програмного забезпечення та один з найбільших постачальників програмного забезпечення ERP. Її програмне забезпечення для планування ресурсів підприємства відоме як SAP ERP і доступне більш ніж 50 мовами.

Це програмне забезпечення було вперше випущене в 1972 році та змінило спосіб, у який організації управляли корпоративними ресурсами. Здатність обробляти великі обсяги даних робить його світовим лідером у наданні ERP-рішень.

Такі бренди, як Amazon, PWC, Topcon і Mercedes EQ використовують його. І що найцікавіше? Він має кілька лінійок продуктів, які відповідають вашим унікальним бізнес-потребам. Наприклад,

  • SAP S/4HANA. 

Цей ERP-пакет є наступником SAP ERP та SAP R/3 і використовується для інтеграції та управління різними бізнес-процесами. За допомогою SAP S/4HANA ви можете безперешкодно керувати фінансами, продажами, виробництвом, кадрами, закупівлями та сервісними відділами. SAP S/4HANA працює в хмарі та доступний у двох редакціях – публічній (готовій до використання) та приватній (з індивідуальним налаштуванням). Здебільшого систему використовують великі компанії, яким доводиться мати справу з великою кількістю замовлень щодня.

  • SAP Business ByDesign

Ця ERP-система більше підходить для малого та середнього бізнесу. Цей продукт доступний як SaaS і має хмарні можливості, щоб надати бізнес-підрозділам ексклюзивні функції ERP без потреби інвестувати в ІТ-інфраструктуру.

  • SAP Business One

Ви можете використовувати це локальне або хмарне програмне забезпечення ERP для вдосконалення різних бізнес-процесів, таких як фінанси, продажі, закупівлі, інвентаризація, CRM, звітність та аналітика тощо. Його легко розгортати та широко використовувати на малих і середніх підприємствах.


Стисло про Odoo


  • ERP Odoo

Odoo була вперше випущена у 2005 році як відкрите програмне забезпечення ERP для управління різними бізнесопераціями, такими як електронна комерція, виставлення рахунків, бухгалтерський облік, фінанси, управління персоналом, проектами та запасами. Це програмне забезпечення ERP дебютувало, щоб допомогти малим і середнім підприємствам у вдосконаленні їхніх бізнес-операцій. 

Після того, як Odoo набув величезної популярності та зростання, у 2015 році було запущено версію Odoo Enterprise з покращеними функціями. Компанії та їхні підрозділи можуть використовувати цю корпоративну версію, щоб значно підвищити свою продуктивність. 

Порівняння Odoo Community vs Odoo Enterprise показує, що остання версія має багато цікавих функцій, таких як виділений хостинг Odoo, покращений користувацький інтерфейс та чимало іншого. Втім, версія Community також може бути налаштована професіоналами відповідно до їхніх унікальних потреб 

(Доповнення від компанії Self-ERP, офіційного партнера Odoo в Україні: версія Odoo Enterprise є платною, хоч і порівняно недорогою; версія Odoo Community є умовно-безкоштовною – нею можна користуватися безкоштовно, але через вужчий базовий функціонал користувачі зазвичай потребують хостинг та окремі модулі від сторонніх постачальників).

Модулі Odoo


Ви можете працювати з різними модулями Odoo, що охополюють такі блоки:


• Фінанси
• Закупівлі
• Виробництво
• Продажі
• Маркетинг
• Управління персоналом (HR)
• Доставка
• Продуктивність
• Веб-сайт (eCommerce)
• Послуги




Ключова відмінність між SAP та ERP



Хоча SAP існує вже досить давно, він був доступний лише великим підприємствам, в основному через свою вартість. Але запуск OpenERP (нинішня назва – Odoo) змінив спосіб роботи малого та середнього бізнесу, оскільки ERP нарешті стала доступною не тільки для грандів. 

Нині навіть SAP представила різні ERP-продукти, які відповідають інтересам малого та середнього бізнесу. Тому цілком можливо, що ви можете заплутатися в тому, яке ERP-програмне забезпечення підходить саме вам. 

Нижче ви можете ознайомитися з різницею між SAP та Odoo ERP, щоб могти ухвалити зважене рішення.

 

I. Частота замовлень електронної комерції



Чи можете ви підрахувати середню кількість замовлень електронної комерції, яку отримує ваш магазин щодня, і чи не перевищує вона 100? Якщо так, ви можете розглянути можливість вибору ERP Odoo. Незважаючи на те, що це програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом, воно може без проблем обробляти значні обсяги даних. 

І якщо ви не маєте справу з тисячами замовлень щодня і є невеликою бізнес-одиницею, вам краще використовувати одну з версій Odoo. 

Однак, якщо ви є підприємством або великою організацією, SAP буде доречнішим вибором. Вона може обробляти великі обсяги даних і її використовують такі портали, як Amazon, де щодня обробляють тисячі й мільйони замовлень. Незважаючи на те, що це програмне забезпечення, як правило, повільне в роботі з величезними обсягами даних, воно все одно є найнадійнішим.

 

II. Гнучкість



Невеликі організації повинні постійно розвиватися, щоб відповідати вимогам ринку, які змінюються щодня. Наприклад, якщо ви змінюєте постачальника, вам може знадобитися налаштувати весь процес ланцюжка поставок. А це можливо лише за умови, що ваше програмне забезпечення є достатньо гнучким, як ERP Odoo. 

Odoo забезпечує велику гнучкість для бізнесу, оскільки вони можуть час від часу зручно змінювати свої ERP-процеси відповідно до своїх орієнтована на більші навантаження. SAP може бути чудовим варіантом для таких випадків.



III. Час і зусилля для впровадження SAP та Odoo



Odoo написана з використанням Python та Javascript, які є досить популярними технологіями і мають просту криву навчання. Крім того, ERP Odoo має безліч модулів, що полегшує впровадження. Ці модулі мають ексклюзивні функції і можуть бути легко впроваджені завдяки простому користувацькому інтерфейсу. 

Тим не менш, ви можете зробити більше і налаштувати своє ERP програмне забезпечення з допомогою місцевих розробників. Вони можуть інтегрувати програмне забезпечення, що відповідає вашим унікальним потребам. 

Порівняно з Odoo, SAP є більш складною технологією. Хоча вона має модулі, як і Odoo, працювати з ними непросто. Щоб навчитися працювати з SAP, обов’язково пройти професійне навчання в розробників SAP. 

Для роботи з платформою SAP розробник повинен володіти мовами програмування JAVA, C, C++ та власною мовою програмування SAP ABAP. Отже, крива навчання є стрімкою, а знайти досвідчених SAP розробників – непростим завданням.


IV. Варіанти хостингу 


Незалежно від того, що ви обираєте – Odoo чи SAP, у вас є можливість встановити систему локально або на приватному/публічному хмарному сервері. Однак, версія Odoo Community також дозволяє вам встановити ERP Odoo безкоштовно на ваші сервери. Або ж ви можете обрати версію Enterrise і платити за користування сервером Odoo. 

Якщо ви оберете SAP, то вам обов’язково доведеться сплатити ліцензійну плату – як і за версію Odoo Enterprise.

Зверніть увагу, що у платних версіях обох продуктів вам не потрібно буде сплачувати додаткові витрати на обслуговування сервера.



V. Перехід на нові версії ERP 



Чи комфортно вам мігрувати всі ваші дані в одну версію ERP зараз і час від часу переходити на іншу, коли з'являється нова версія? 

Якщо ви не проти частої міграції та оновлення вашої ERP-системи, Odoo – кращий вибір порівняно зі SAP. Odoo постійно оновлює свої модулі, додаючи нові функції та можливості, які можуть покращити ваші процеси. 

Наприклад, остання версія Odoo 16 вийшла у жовтні 2022 року. І компанії-користувачі масово мігрують на Odoo 16, щоб скористатися новими можливостями. Це можливо завдяки тому, що інтерфейс Odoo досить простий у роботі і може бути легко оновлений до останньої версії. 

Хоча це оптимальний варіант для бізнесу, що розвивається, він може бути не найідеальнішим для великого та стабільного підприємства. Наприклад, Coca-Cola розширила свій бізнес у понад 200 країнах і має терабайти даних, з якими потрібно працювати. 

У такому випадку SAP є більш доречним вибором через його зворотну сумісність. Таким чином, вам не доведеться проводити міграцію всіх даних або коду щоразу, коли виходить нове оновлення. 



VI. Виправлення помилок 



У змаганні Odoo проти SAP з точки зору виправлення помилок, Odoo може бути кращим вибором для бізнесу. Оскільки це платформа з відкритим вихідним кодом, вона надає вам безкоштовний доступ до величезної спільноти розробників. Ви можете звернутися до них, коли виникають проблеми з розробкою, і отримати допомогу якомога раніше.

Натомість SAP – це пропрієтарне програмне забезпечення, і якщо ви зіткнетеся з будь-якими проблемами при впровадженні, вам доведеться покладатися на свою команду розробників або команду підтримки SAP. 


SAP Business One vs Odoo Pricing


 

SAP Business One

Odoo Online

Ціноутворення

$2,975/користувач + 18% щороку

$25/користувач/місяць

Тривалість контракту

Тільки щорічно

Може бути щомісячним або річним

Безкоштовна пробна версія

Немає в наявності

Доступно

Оновлення версій

Включено

Включено

Оновлення сервісів

Не включено

Не включено

 

Порівнюємо функціонал двох ERP

 

I. Інтерфейс користувача

 


 

 

SAP Business One

Odoo Online

Адаптивний мобільний інтерфейс

Так

Так

Повний веб-інтерфейс

Ні

Так

Нативний додаток для Android

Так

Так

Нативний додаток для iOS

Так

Ні

Простота використання

Складно

Легше

 

II. Виробництво

 

SAP Business One

Odoo Online

Багаторівневий БМ

Так

Так

Маршрути

Ні

Так

Побічні продукти

Ні

Так

Виробничий календар

Ні

Так

Планування Kanban

Ні

Так

Планування заднім числом

Ні

Так

Виробничі замовлення

Так

Так

Відстеження роботи

Доступно

Доступно

Переробка/відновлення

Ні

Так

Корегування виробничих BoM'ів

Так

Ні

 

III. Управління запасами

 

SAP Business One

Odoo Online

Багатофункціональний склад

Так

Так

Багатомовний, мультивалютний

Так

Так

Електронний обмін даними

Так

Ні

Поповнення кошика

Так

Так

Підтримка мобільних пристроїв

Доступно

Доступно

 

IV. Інвентаризація

 

SAP Business One

Odoo Online

Оцінка запасів

Так

Так

Прогнози щодо запасів

Так

Так

АВС-аналіз

Ні

Ні

 

V. Управління ланцюжками поставок

 

SAP Business One

Odoo Online

Дропшипінг

Доступно

Так

Замовлення на закупівлю

Так

Так

Вхідний контроль якості

Ні

Так

Керування прайс-листами постачальників

Ні

Так

Основний графік виробництва

Ні

Так

 

VI. Звітність

 

SAP Business One

Odoo Online

Прогноз попиту

Так

Так

Ключові показники ефективності (KPI)

Ні

Так

Дашборд/Панель приладів

Доступно

Доступно

Користувацькі звіти

Так

Так

 

VII. Управління персоналом (HR)

 

SAP Business One

Odoo Online

Табелі обліку робочого часу

Ні

Так

Керування розкладом

Ні

Так

Понаднормові

Ні

Так

Відвідуваність сенсорних екранів

Ні

Так


Порівняння Odoo та SAP: підсумки

 

Очевидно, що тоді як Odoo все ще є досить новою ERP-системою, SAP є більш стабільною технологією, яка існує більше років. SAP є кращим вибором для багатьох великих підприємств завдяки своїм стандартним процесам і дотриманню стандартів якості.

Хоча SAP Business One не вважається достатньо гнучким рішенням для малого та середнього бізнесу, запуском SAP Business One німецька компанія-розробник намагається вирішити багато проблем, з якими стикається цей бізнес. Але вартість цього рішення є порівняно вищою, ніж у конкурентів.

Якщо ви обираєте ERP Odoo, то можете використовувати версії Community або Enterprise відповідно до потреб вашого бізнесу. Крім того, Odoo допомагає малому та середньому бізнесу без особливих зусиль завдяки своїм унікальним можливостям та функціоналу.

Не знаєте, з чого почати? Зателефонуйте нам, і ми допоможемо вам!


FAQ


Чи є Odoo кращим за SAP?

SAP – одна з найстаріших і провідних ERP-систем, доступних на ринку. Незважаючи на те, що Odoo є досить легкою технологією, вона стає неминучим вибором для малого та середнього бізнесу завдяки своїй гнучкості та масштабованості.

Odoo – це ERP чи CRM?

Odoo – це насамперед ERP-програма. Однак є кілька модулів, які можуть бути інтегровані відповідно до ваших вимог для покращення ваших CRM-завдань.

SAP – це CRM чи ERP?

Як і Odoo, SAP також є провідним постачальником програмного забезпечення для планування ресурсів підприємства. До складу ERP-пакету також входить SAP CRM, яка може допомогти вам оптимізувати управління відносинами з клієнтами.


blog.post

30 ключових дій для вдалого впровадження ERP

Чек-лист “30 ключових дій для вдалого впровадження ERP”, який буде корисний будь-якому бізнесу