Типи ERP-рішень та їх особливості

19 березня, 2024


Дедалі більше українського бізнесу використовує в роботі ERP-системи – в цьому сенсі ми є частиною світового тренду на максимальну автоматизацію процесів і обліку в бізнесах не тільки великих, а і у середніх, а останнім часом - і в малих. 

З іншого боку, наразі український рівень використання систем класу ERP (“планування ресурсів підприємства”) суттєво нижчий, ніж у десятках інших країн. Збільшення темпів поширення такого програмного забезпечення – одне з головних вікон можливостей для зростання, яке нині відкрите для малого та середнього бізнесу в Україні. 

Сьогодні поговоримо про те, які типи ERP-систем бувають та чим відрізняються один від одного. Адже, з одного боку, йдеться про доволі універсальні системи, в яких інтегровані різні бізнес-функції – бухгалтерський облік, управління запасами, управління персоналом, управління відносинами з клієнтами тощо. А з іншого боку, не всі ERP-рішення однакові – різні типи ERP задовольняють різні потреби та вподобання бізнесу. У цій статті ми розглянемо основні типи ERP-рішень та їхні особливості.


Локальні ERP 


Pros. Цей тип ERP-рішень встановлюють та розміщують на серверах та апаратному забезпеченні підприємства. Бізнес має повний контроль над даними, безпекою, налаштуванням та обслуговуванням системи. 

Cons. З іншого боку, такі ERP-рішення вимагають високих початкових інвестицій, постійної ІТ-підтримки та регулярних оновлень на стороні користувача.

Для кого? Локальна ERP-система підходить для підприємств, які мають складні або унікальні вимоги, або працюють у галузях з високим рівнем регулювання.

Хмарна ERP


Pros. Такі ERP-рішення розміщує і підтримує сторонній провайдер на серверах у хмарі. Підприємство отримує доступ до системи через Інтернет, без потреби встановлювати або обслуговувати будь-яке обладнання чи програмне забезпечення. 

Зазвичай хмарна ERP-система – це нижчі початкові витрати, масштабованість, гнучкість і автоматичне оновлення. 

Cons. Однак потенційно такий тип ERP-рішень також має деякі недоліки, такі як залежність від підключення до Інтернету, обмежені можливості налаштування та потенційні ризики для безпеки, якщо розробник і постачальник системи недостатньо надійні. 

Для кого? Хмарні ERP-системи підходять для підприємств зі стандартними або простими вимогами. А також для тих, хто готовий певною мірою скоригувати свої процеси під особливості системи, і таким чином заощадити на ІТ-витратах.


Гібридна ERP 


Pros. Такий тип ERP-рішень поєднує в собі найкраще з обох світів. Він дозволяє компаніям використовувати поєднання локальних та хмарних модулів, залежно від їхніх потреб та вподобань. Наприклад, компанія може використовувати локальний модуль для бухгалтерії та хмарний модуль для управління персоналом. 

Цей тип ERP-рішень пропонує більше можливостей для гнучкості, кастомізації та інтеграції, ніж окремі локальні або хмарні ERP-системи. 

Cons. Однак хмарні ERP також створюють певні проблеми, такі як складність, сумісність та проблеми з синхронізацією даних. Окрім оперційної складності, вирішення цих проблем також може спричиняти додаткові витрати на впровадження та експлуатацію ERP-рішення.

Для кого? Гібридна ERP підходить для компаній, які хочуть використовувати переваги як локальної, так і хмарної ERP-системи, або які перебувають на етапі переходу від однієї до іншої.


Odoo: до якого типу належить система?


Система Odoo, офіційним партнером якої в Україні є компанія Self-ERP, належить до хмарного типу. Тобто типу, який підходить більшості бізнесів. Притім Odoo є надійною з погляду безпеки авторитетною глобальною системою – із засновниками та штаб-квартирою у Бельгії, з історією з 2005 року та 12 мільйонами користувачів у світі на цей момент.

Якщо ви зацікавлені в ефективному впровадженні ERP Odoo у ваш бізнес, будь ласка, залиште запит на безкоштовну консультацію на сайті компанії-інтегратора – www.self-erp.com.

Start writing here...

blog.post

30 ключових дій для вдалого впровадження ERP

Чек-лист “30 ключових дій для вдалого впровадження ERP”, який буде корисний будь-якому бізнесу