Odoo: Вам Enterprise чи Community? (Частина 1)

Порівнюємо платну й умовно безкоштовну версії найпоширенішої ERP-системи для малого та середнього бізнесу
22 February, 2023

Коли бізнес тільки-но стартує і це невеличкий бізнес, то для управління ним та контролю зазвичай обходяться інструментами на кшталт Excel та Google Sheets. Та тільки-но починається зростання, власник починає відчувати, що втрачає належний контроль над процесами та фінансами. І тоді він або жертвує увагою до розвитку бізнесу (тонучи в операційній рутині), або роздуває штат менеджерів, або… починає шукати рішення для цифровізації, автоматизації та стандартизації процесів

Автоматизація процесів за допомогою IT-систем дає змогу якісніше розв'язувати бізнес-завдання, швидше здійснювати розрахунки з персоналом і постачальниками, більш ефективно працювати з дебіторською заборгованістю та мінімізувати людський фактор там, де це можливо. А головне, автоматизація – дає змогу бачити компанію загалом і при цьому мати змогу ухвалювати правильні стратегічні рішення.

Вам яблуко чи яблуню?

Наразі в Україні та багатьох інших країнах ще поширений традиційний варіант – компанія підшукує системи для автоматизації різних процесів поетапно. Тоді, коли вже відчула гострий біль на тому чи іншому напрямку. Так у компанії поступово з’являються CRM – для продажів, WMS – для складу, HRM – для управління персоналом, та ще деякі інші вузькоспеціалізовані рішення. Часто спочатку – у безкоштовних версіях, і зазвичай – не об’єднані однією платформою. 

Однак останніми роками в Україні (а в найрозвинутіших економіках це сталося значно раніше) набуває поширення інший підхід. Бізнес відразу впроваджує ERP-системикомплексні рішення для автоматизації процесів, які містять у собі й CRM, і WMS, і HRM, і регламентований облік, і інші модулі. Це убезпечує від гарантованого виникнення в майбутньому серйозних організаційних проблем через погану сумісність «зоопарку» систем побудованих на різних платформах як самостійні рішення.

Притім ERP-система не мусить бути відразу всеохопним і дорогим «монстром» з надлишковими можливостями. Задля здешевлення компанія може впроваджувати різні модулі ERP так само поетапно, як впроваджувала би розрізнені вузькоспеціалізовані системи. 

Завдяки поширенню такого підходу та появі на ринку ERP, орієнтованих саме на малий та середній бізнес, цей клас систем із елітного інструментарію для великих компаній, став доступним мільйонам малих бізнесів у різних частинах світу. 

Знаковим проривом у цьому сенсі стала поява 2005 року бельгійської ERP-платформи Odoo (перша назва – TinyERP). У концепції продукту – функціонал потрібний невеликим бізнесам та демократична цінова політика

На ринку західних країн Odoo себе позиціонує як аналог SAP, але дешевший, швидший і сучасніший. Насьогодні платформа Odoo має понад 7 млн. користувачів і, по-суті, є найпопулярнішою в світі ERP для малого та середнього бізнесу.

Платформа – одна, версії – дві

Онлайн-платформа Odoo – є open source ERP-системою з повністю відкритим ядром та безмежними можливостями кастомізації. Притім користувач має на вибір два варіанти системи – умовно безкоштовну COMMUNITY EDITION, а також платну ENTERPTISE EDITION.


І Enterprise, і Community мають загальне ядро, функціонал можна розширювати завдяки встановленню модулів, але ENTERPTISE EDITION містить низку унікальних модулів, які значно розширюють функціонал системи (і яких не має COMMUNITY EDITION). 

Частково додатковий функціонал, який Enterprise має вже у базовій версії, можна повторити і в Community. Адже підтримкою і розвитком цієї версії займається велика спільнота розробників, тож у магазинах застосунків для COMMUNITY EDITION можна знайти і безкоштовні додаткові модулі, і платні. Але повноцінної довершеності Enterprise у Community версії досягти зазвичай не вдається. Інша справа, що вона, ця максимальна довершеність, не усім користувачам і потрібна. Притім Community версія не у всьому слабша та навіть має окремі переваги. Тож далі розглянемо плюси і мінуси обох версій – у кожному з важливих сегментів системи.

HRMS

У багатьох організацій витрати на оплату праці та інші активності щодо персоналу є левовою часткою в структурі їхніх витрат. Odoo має повноцінну HRM систему, можливості якої можна розширювати завдяки додатковим модулям або розробці. У системі є довідники підрозділів, посад і співробітників (модуль Employee).

Облік

Із кожною новою (за порядковим номером) версією функціонал обліку в COMMUNITY EDITION стає дедалі біднішим. У 16-й версії, наприклад, стало неможливо користуватися функціоналом банківських виписок. Також там немає зарплати, обліку основних засобів, нормального механізму звірки платежів, функціоналу з переоцінки валюти, звітності

Звичайно ж, можна зробити так, щоб частково цей функціонал з'явився – є чимало платних і безкоштовних модулів, але все одно до ENTERPTISE EDITION рівня дотягнути безкоштовну версію не вдасться. 
І якщо говорити про адаптацію системи для ведення регламентованого обліку – на ENTERPTISE EDITION версії це зробити простіше.

У Enterprise версії є унікальний модуль "Консолідація", який дає змогу консолідувати дані обліку кількох компаній. І реалізовано його досить добре! Щоправда, це не означає «ідеально» – все-таки під деякі запити його треба кастомізувати (я і мої колеги з цим уже зіткнулися на практиці). Цей запит досить часто зустрічається серед компаній. 

Хай там як, в цьому сегменті ENTERPTISE EDITION впевнену перемагає на COMMUNITY EDITION.

CRM і продажі

У базових версіях COMMUNITY EDITION і ENTERPTISE EDITION цей функціонал ідентичний. У цьому сегменті є ліди, є можливості, є комерційні пропозиції та замовлення продажів. Замовлення продажів тісно пов'язані зі складом (саме вони створюють чернетки переміщень складом), обліком (на їхній підставі формуються інвойси) і проєктами (у разі продажу послуг).


Притім зазвичай базовий функціонал CRM користувачам замалий – вони потребують інтеграцій із зовнішніми системами – сайтами, маркетплейсами, службами доставки, платіжними системами, соціальними мережами, месенджерами, сервісами розсилок, телефонією... Вирішити ці завдання дають змогу сторонні модулі, яких розробники вже створили дуже багато та можуть легко доробляти на замовлення клієнта. 

На табло – нічия.

Закупівлі

Закупівлі мають тісний зв'язок з обліком (на підставі замовлення на закупівлю формується інвойс постачальника) і складом (формування переміщення по складу). Є також важливий функціонал прайс-листів постачальників і тендера на закупівлю

Основним документом у цьому сегменті буде запит цін (замовлення на закупівлю). Він може створюватися кількома способами: вручну, із заявки на тендер, із запиту на закупівлю, із замовлення продажів або з правила мін-макс.


Весь цей функціонал однаковий у ENTERPTISE EDITION і COMMUNITY EDITION. І його можна змінювати, встановлюючи додаткові модулі. 

(Закінчення – у блозі Self-ERP наступного тижня)

Антон ПІСКУН, експерт із Odoo, 
менеджер продуктів у Self-ERP та BJet ERP
blog.post

30 key steps for successful ERP implementation

Checklist '30 Key Steps for Successful ERP Implementation,' which will be beneficial for any business