Чому Odoo – універсальне ERP-рішення для бізнесу

2 лютого, 2023


Будь-який бізнес являє собою набір різноманітних процесів. Вони можуть бути як найпростішими, так і складними, з великою кількістю операцій всередині кожного. Рано чи пізно будь-який власник бізнесу, навіть невеликого, стикається з ситуацією, коли тримати "в голові" всі процеси та ланцюжки неможливо - відсутність контролю над ними ставить під загрозу розвиток бізнесу та його ефективність. На щастя, сучасні інформаційні технології дозволяють ефективно вирішити цю проблему.

Кожен бізнес, навіть найменший, є системою з кількох рівнів. Перший - організаційний - включає такі складові як організаційна структура, активності і проекти. Наступний рівень - операційний - є напрямами, які відповідають за функціонування та розвиток бізнесу. Сюди відносяться виробництво та склад, кадри, закупівлі, продажі, CRM система, маркетинг тощо. Також ці два рівні безпосередньо і постійно зачіпає третій - рівень обліку - бухгалтерський, управлінський, фінансовий.

Ці рівні, залежно від розмірів та планів компанії на майбутнє, можуть мати різний ступінь розвитку. Наприклад, невелика компанія може спочатку не морочитися організаційною структурою, якщо в ній працюють кілька людей і всі внутрішні процеси зафіксовані і зрозумілі умовно інтуїтивно. Однак у цьому випадку важливо відстежувати всі активності та проекти, які компанія здійснює і мати чітке розуміння роботи з клієнтами на всіх рівнях. У будь-якому разі, у сучасному світі без автоматизації обійтися практично неможливо.

Як нерідко буває?

Найчастіше рішення автоматизувати процеси приходить неодночасно для всіх напрямів і рівнів, а по поточної необхідності і виходячи з темпу розвитку компанії. В результаті часто компанія використовує безліч різних систем від різних виробників - виникає "зоопарк" програм, які хоч і виконують свої завдання на своїй ділянці роботи, але не узгоджені між собою. Це породжує додаткові зусилля привести всі дані, одержувані з різних систем, до “єдиного знаменника” з метою оцінки поточної ситуації та ефективного подальшого управління.

Чому саме Odoo – вдале рішення для компаній будь-якого рівня? Справа в тому, що odoo - це система, що складається з модулів, які інтегруються між собою та акумулюють дані в режимі реального часу в одній системі. Модульність системи - ключ до її масштабування, при якому "ніхто не постраждає", дані та процеси не будуть втрачені, будувати систему не доведеться з нуля.


Що це означає на прикладі компанії, яка планує зростати та розвиватися? У будь-якій сфері, чи то виробництво, торгівля чи послуги – ключовий ресурс – це співробітники компанії, люди. Чим сильніше компанія розвивається, що більше послуг надає, що швидше зростає - то цінніше з погляду управління компанією стає цей ресурс. Управління людьми - це рекрутинг, і найм, і облік робочого дня, і ефективне використання скілів кожного співробітника.

В odoo модуль управління кадрами – HRMS (human resources management system) – це потужне рішення, яке можна доповнити необхідними модулями, наприклад для обліку навичок (skills).


Робота з клієнтами

Крім співробітників для успішного ведення справ, будь-який бізнес потребує замовників. І їх потрібно не лише знайти та залучити, а й зберегти. За ці численні процеси в Odoo відповідає модуль CRM, який дозволяє "вести" клієнта від першого дотику до успішного надання йому послуги. 

Крім того, Odoo дозволяє вибудувати з ним довгострокові відносини (за статистикою, залучення нового клієнта "коштує" компанії в кілька разів дорожче, ніж побудова лояльності існуючого). Наприклад, е-мейл-маркетинг, реалізований в Odoo, дозволяє підтримувати з клієнтом ефективну комунікацію, залучаючи його до нових пропозицій компанії, м'яко нагадуючи про себе та формуючи експертизу.


Сайт компанії

Однак, навіть при умовно-достатній кількості замовників та укомплектованій команді надання послуг сьогодні неможливо обійтися без сайту компанії. Сайт - це не тільки інтернет-представництво, а й інструмент залучення нових клієнтів, просування нових послуг, інструмент двосторонньої комунікації з наявною та потенційною аудиторією. 

В odoo вже вбудований конструктор сайтів, де навіть без допомоги програміста користувач може створити сайт та ефективно наповнити його інформацією та формами комунікації з аудиторією – наприклад, на сайті можна розмістити форму замовлення. Що важливо – сайт на odoo також є частиною єдиної системи, і замовлення залишене на сайті автоматично потрапляє до CRM, без будь-яких додаткових зусиль з боку менеджера.

Якщо Компанія виробляє фізичний продукт або товар - у цьому випадку також допомагає масштабована ERP-система Odoo. Модулі, що відповідають за ефективне управління виробництво - MRP (Material Requirements Planning), Склад, Логістика - стануть частиною єдиної системи та "вбудовуватимуться" у вже існуючі процеси без втрати інформації або додаткових ланцюгів.

Облік та нарахування ЗП

Звичайно ж, компанія будь-якого розміру та рівня потребує обліку. Український бухгалтерський, управлінський облік та нарахування Заробітної плати суттєво відрізняються від міжнародних, тому впровадити єдину ERP-систему українському бізнесу зазвичай непросто, навіть якщо вона задовольняє більшості інших вимог. Компанія Self-ERP задовольняє цей запит, створюючи на Odoo адаптований український регламентований облік, який повністю відповідає вимогам законодавства та запиту ринку. Це стосується як середніх підприємств, так і великих компаній. Також воно повністю інтегрується в будь яку систему управління ресурсами на Odoo - тож всі ваші дані завжди будуть актуальні та оновлені в режимі реального часу.

Локальні інтеграції

Також в наш час неможливо побудувати ефективний бізнес без багатьох інтеграцій та корисних - навіть, необхідних - додатків. Системи доставки та логістичні партнери (такі, як Нова пошта), маркетплейси для реалізації продукції (такі як Розетка та Пром), банківські сервіси ("Моно", "Приват" тощо) - всі ці додаткові зовнішні сервіси можна інтегрувати в Odoo та ефективно використовувати в єдиній системі. 

Дані зовнішніх сервісів будуть додаватись та оновлюватись автоматично, в режимі реального часу, миттєво створюючи оперативну картину для прийняття управлінських рішень.

Компанія Self-ERP - це команда досвідчених фахівців з розробки та автоматизації саме на Odoo. Ми багато років створюємо й успішно впроваджуємо рішення на Odoo та пропонуємо бізнесам оптимальні варіанти автоматизації. 

Ми використовуємо практичний досвід провідних фахівців України в сфері обліку та фінансів, будуючи власні рішення для галузевих напрямків та регламентованого обліку. Звертайтесь за консультацією до наших експертів, які знайдуть оптимально ERP-рішення саме під ваш запит.

blog.post

30 ключових дій для вдалого впровадження ERP

Чек-лист “30 ключових дій для вдалого впровадження ERP”, який буде корисний будь-якому бізнесу